$28.4 million building permit filed for CHA renovation project

0
465
CHA project
The architect's rendering of the renovated building

It is a massive — and expensive — renovation project.

The highest-value building permit filed in the last week, reporting on work valued at $28,487,000, will result in a complete and extensive restoration of the Chicago Housing Authority’s (CHA) former Parkview Senior Apartments at 3916 W. Washington Blvd. The building has been renamed as Fannie Emanuel Senior Housing.

The permit filing says the project will be a “Complete rehab of 181 residential units in a 20 story highrise. Work includes all new architectural, HVAC, electrical, plumbing, fire alarm and suppression system, elevator work, landscaping, and civil. Also includes a 900 sq. ft.  addition at the first floor.”

The architect's rendering of the renovated building
The architect’s rendering of the renovated building

The building’s owner, listed on the building permit filings as Limited Partnership Fannie Emanuel Senior Housing, has contracted with Old Veteran Construction, Inc. to oversee the work as general and masonry contractor. Norman Mechanical will work on the plumbing and HVAC, while Evan’s Electric, Inc., will take care of the electrical tasks. The architect listed in the building permit application is Gregory B. Cook. Other published documentation indicates the architectural practice is Holabird & Root.

A CHA document indicates that the overall contract with Old Veteran Construction has been set at $39,089,027.

3916 W Washington
The building before its renovation

“The existing building is a concrete frame structure with block and brick cladding, the architects say. “Holabird and Root’s team investigated a number of possibilities for the rehabilitation of the building, including replacing the brick completely or restoring the façade to a water tight condition.

“Ultimately, our team discovered that it would be most cost-effective to stabilize the existing brick and overclad the building with a new, insulated metal panel skin. This will create a new weather barrier, add insulation to what is currently a solid block and brick wall, and give us the opportunity to create a contemporary look. In addition to the new façade, the project features completely renovated residential units, a roof garden and laundry/common spaces at the solarium level overlooking the new garden, a new main entry and lobby, and extensive landscaping of the project’s 2.5-acre site. The site will include new parking, bike storage, rain gardens, and a walking path.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here